RealityBook.sk

Magazín o bývaní a realitách

Reality

Postup pri predaji bytu bez realitky

Predaj bytu bez pomoci realitnej kancelárie môže byť pre mnohých výhodnou voľbou, najmä ak chcete ušetriť na províziách. Tento proces ale prináša viacero výziev a vyžaduje si dôkladnú prípravu. Potrebujete zvládnuť nielen právne a technické aspekty predaja, ale aj jeho marketing a komunikáciu s potenciálnymi záujemcami. V našom článku si prejdeme jednotlivé kroky, ktoré vám pomôžu zvládnuť predaj bytu aj bez realitnej kancelárie.

 

 

1. Určenie predajnej ceny

Prvým krokom pri predaji bytu je stanovenie správnej predajnej ceny. Táto fáza je kľúčová, pretože cena musí byť reálna a zároveň dostatočne atraktívna pre potenciálnych kupcov. Odporúča sa vykonať prieskum trhu a zistiť, za koľko sa predávajú podobné nehnuteľnosti vo vašej lokalite.

Môžete sa tiež poradiť s odhadcom, prípadne využiť online nástroje na oceňovanie nehnuteľností. Dôležité je brať do úvahy aj stav bytu, lokalitu, výhody a nevýhody, ako aj aktuálny dopyt.

 

2. Príprava bytu na predaj

Pred samotným predajom je dôležité byt dôkladne pripraviť, aby zaujal potenciálnych kupcov. Vyčistené a zorganizované priestory vytvárajú lepší dojem a zvyšujú hodnotu nehnuteľnosti. Zvážte menšie úpravy, ako je napríklad výmena poškodených častí zariadenia alebo vymaľovanie stien.

Ak máte v byte nadštandardné vybavenie, napríklad spálňu z masívu, je to treba v inzeráte zdôrazniť. Aj kvalitný nábytok môže byť pre niektorých záujemcov atraktívnym bonusom.

 

3. Príprava dokumentácie

Pred začiatkom predaja je nevyhnutné pripraviť všetku potrebnú dokumentáciu. Najdôležitejšie dokumenty zahŕňajú list vlastníctva, pôdorys bytu, energetický certifikát a ďalšie dokumenty spojené s právnym stavom nehnuteľnosti. Ak napríklad predávate byt, ktorý vlastníte v spoločnom vlastníctve s exmanželom/-kou, je potrebné aj vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva.

 

4. Vytvorenie kvalitného inzerátu

Dobre napísaný inzerát je základom úspešného predaja. V inzeráte by mali byť uvedené všetky relevantné informácie o byte, ako je jeho rozloha, počet izieb, stav a lokalita. Nezabudnite na podrobné fotografie, ktoré zachytia celý byt, vrátane jeho všetkých predností (pekný výhľad z okna…). V inzeráte je tiež treba zdôrazniť výhody okolia nehnuteľnosti, ako je blízkosť verejnej dopravy, školy, obchody alebo pekné prírodné prostredie.

 

5. Komunikácia so záujemcami a obhliadky

Predsieň

Po zverejnení inzerátu sa pripravte na komunikáciu so záujemcami. Buďte ochotní odpovedať na otázky a byť flexibilní pri plánovaní obhliadok. Obhliadky by mali prebiehať v príjemnej atmosfére, kde budete potenciálnym kupcom ochotne ukazovať byt a upozorňovať ich na jeho výhody.

Dôležité je byť ohľadom stavu bytu úprimný, pretože nepravdivé alebo zavádzajúce informácie vedú k problémom v neskorších fázach predaja. V tejto fáze môžete zistiť aj to, aké sú preferencie záujemcov a prípadne upraviť svoju stratégiu.

 

6. Vyjednávanie o cene

Keď už máte seriózneho záujemcu, prichádza fáza vyjednávania o konečnej cene. Väčšina kupujúcich bude chcieť získať nejakú zľavu, takže sa pripravte na diskusiu o cenových podmienkach. Pri vyjednávaní sa snažte byť otvorení, ale zároveň nezabúdajte na svoje finančné ciele.

Dôležité je nájsť kompromis, ktorý bude vyhovovať obom stranám. V prípade, že kupujúci požaduje zľavu, stále môžete argumentovať kvalitou bytu a jeho prednosťami.

 

7. Zabezpečenie právnej stránky

Ak sa dohodnete na predaji, je nevyhnutné zaistiť právne kroky. V tomto smere sa odporúča poradiť sa s právnikom alebo notárom. Získate tým istotu, že všetky dokumenty budú správne vyplnené a právne v poriadku.

Medzi tieto dokumenty patrí hlavne kúpno-predajná zmluva a návrh na vklad do katastra nehnuteľností. V prípade, že predaj zahŕňa aj komplikovanejšie majetkové pomery, napríklad vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva alebo predchádzajúce dedičské konanie, je právne poradenstvo ešte dôležitejšie.

 

8. Dokončenie predaja

Predaj bytu

Posledným krokom je samotné dokončenie predaja. Po podpísaní zmluvy a podaní návrhu na vklad do katastra sa čaká na prevod vlastníckych práv. Po úspešnom prevode by ste mali odovzdať byt kupujúcemu, spísať protokol o odovzdaní nehnuteľnosti a odhlásiť sa z dodávky energií či iných služieb, ako sú napríklad telekomunikácie.

 

Tipy na záver

Predaj bytu bez realitnej kancelárie môže byť výhodný, no treba zvážiť všetky riziká. Hoci ušetríte na províziách, nesiete zodpovednosť za celý proces, vrátane komunikácie so záujemcami, právnych záležitostí a samotného vyjednávania o cene. Je dôležité mať dobrý prehľad o trhu a mať po ruke odborné poradenstvo, najmä pri právnych otázkach. Ak ste ale ochotní investovať čas a energiu, predaj bez realitky môže byť výhodný.

obrázky: freepik.com

 

Redakcia

Redaktor magazínu Reality Book. Snaží sa vám priniesť zaujímavé informácie o bývaní, domácnosti, realitách a realitnom trhu.